שינויים בהרגלי הצמיחה – סיכום עשור פיננסי ומבט לעשור הבא
- Rechasim
- 25 בדצמ׳ 2019
- זמן קריאה 5 דקות
אחרי משבר הסאב פריים בארה"ב והטלטלה שבאה בעקבותיה ב-2009, העשור האחרון דווקא האיר פנים למשקיעים והפך הרבה מאוד ישראלים ואנשים בעולם כולו לעשירים יותר. מה היו האפיקים הטובים ביותר להשקעה בעשור האחרון ומה צפוי לנו בעשור הבא? על כך ועוד בכתבה הבאה.
מאת: מערכת רכסים | 25.12.2019

החודש חגגו בארה"ב את השוק השורי הארוך בהיסטוריה - 10 שנים - ולא מעט משקיעים תוהים מה צפוי בהמשך. אילו גורמים תומכים בהמשך החשיפה למניות, ואולי השקעה במניות בישראל עשויה להניב תשואות עודפות?
חגיגות עשור הן לרוב סיבה למסיבה, לצד הזדמנות להביט קדימה ולחשוב מה עלינו לעשות אחרת ב-10 השנים הבאות. עם זאת, השבוע, כאשר השוק השורי הארוך בהיסטוריה חגג 10 שנים מאז החלו העליות במניות ב-10 במארס 2009, האווירה הייתה דווקא קודרת. הירידות שקדמו ליום האירוע, לאחר חודשיים וחצי של עליות רצופות, עוררו מחדש את השאלה האם זו רק הפוגה, או שמא נגמרה החגיגה?
בעשור החולף רשמו שוקי המניות עליות מרשימות, בהובלת השוק האמריקאי. עלייה של יותר מ-300% ב-S&P 500, ושל כ-500% במדד הנאסד"ק, יצרו עושר בהיקפים שלא הכרנו קודם לכן. 30 טריליון דולר של כסף חדש יצרו העליות האלה, והולידו את הענקיות החדשות של ימינו, בהן אמזון, אפל וגוגל, שעיקר שווי השוק שלהן נוצר במהלך השנים האלה. השוק הישראלי בלט כמובן גם הוא לטובה, אך השלים עלייה של כ-130% "בלבד".
בניגוד לתחושת הנוסטלגיה שמעוררים הדברים האלה, המסע למעלה לא היה פשוט. שוק שורי מוגדר כשוק שעולה באופן עקבי, ללא ירידה של 20% מהשיא, בהתבסס על מחירי הסגירה - אך בעשור האחרון ידע השוק לא מעט מורדות לצד העליות. במהלך העשור החולף, S&P 500 ירד 17 פעמים מעל 5%, ושש פעמים השלים ירידה של מעל 10%. אם מביאים בחשבון גם שערים תוך-יומיים, המדד ירד במהלך התקופה גם פעמיים ב-20%, כולל הפעם האחרונה בחודש דצמבר האחרון. ראסל 2000 ירד אפילו שלוש פעמים ביותר מ-20% במהלך העשור.
עד כמה זה יכול להימשך?
אין פלא שחגיגות העשור מעלות מחדש את השאלה - אם השוק השורי הנוכחי הוא כבר הארוך ביותר בהיסטוריה, כמה הוא עוד יכול להימשך? האופטימיים גורסים כי לשוק שורי אין תאריך תוקף, הוא לא מת מזקנה וגם לא גווע כך סתם לאטו, וגם מה זה משנה כלכלית אם נרשמה ירידה של 19.5% ולא 20%?
הפסימיים דווקא מצביעים על כל הסיבות שעשויות לזרז את בואם של הדובים, כמו האטה שעשויה להתגלגל למיתון, בהלה (בעיקר פסיכולוגית) של משקיעים (כמו שראינו בדצמבר), משבר פיננסי, נדל"ני או ריבית גבוהה מדי.
לפיכך, השאלה המרכזית שמשקיעים שואלים את עצמם היא עד כמה אנו קרובים כיום לתרחישים האלה? החששות למיתון ירדו באופן משמעותי בחודשיים האחרונים, על רקע התקדמות בשיחות הסחר מול סין, ודווקא הודעת ממשלת סין בשבוע שעבר על הורדת תחזיות הצמיחה מחזקת את ההערכה כי החשש מפני האטה בסין ידחוף את הממשל להתגמש, כדי להגיע להסדרי סחר חדשים מול ארה"ב.
הפד לא לבדו. אם בנקים מרכזיים אחרים היו עשויים ללכת בעקבות החלטות הפד ב-2018 ולהעלות ריבית בשנה הקרובה, הרי שהודעת הבנק המרכזי האירופי בשבוע שעבר הסירה את האפשרות הזו מן השולחן. הבנק האירופי הודיע, כי לא רק שהכלכלה תצמח לאט יותר, הריבית לא תעלה, ותורחב מחדש תוכנית ההלוואות לטווח ארוך לבנקים - במטרה להבטיח נזילות לשווקים. גם בישראל נראה כי התרחיש של עליית ריבית התרחק בשבועות האחרונים.
מי שזקוק לחיזוק חיובי נוסף יוכל למצוא אותו בדברים שאמר בשבוע שעבר המשקיע האגדי וורן באפט. בראיון ל-CNBC אמר באפט, כי שוק המניות עדיין נראה בעיניו אטרקטיבי. "אם הייתי נאלץ לבחור היום אם להשקיע באג"ח ל-10 שנים או ב-S&P 500, ולהישאר עם ההחזקה הזו בעשר השנים הקרובות, הייתי בוחר ללא היסוס במניות", אמר באפט.

היתרון של שוק המניות הישראלי
עבור משקיעים שמבקשים לשמור על החשיפה המנייתית, אך חוששים מתנודתיות חדה, שווה לבחון דווקא הגדלה של החשיפה לשוק המניות הישראלי, במקביל להמשך החשיפה לארה"ב. השוק הישראלי זול יותר בהשוואה עולמית (וגם ביחס להיסטוריה של עצמו). מכפיל הרווח של מדד ת"א 125 הוא 14.6 בלבד, לעומת 18 ב-S&P 500 או 30 בנאסד"ק. גם המדדים באירופה וביפן מצטיינים במכפילים גבוהים יותר, לא רק עבור השנה הנוכחית, אלא גם המכפיל העתידי.
יתרון משמעותי נוסף של השוק המקומי הוא שלמרבה ההפתעה, סטיות התקן שלו נמוכות יותר, כלומר הוא אולי עולה פחות, אבל בירידות הוא גם עשוי לרדת פחות, ולהגן בכך על המשקיעים. מהשוואה של סטיית התקן של מדדי ת"א 125 וגם ת"א 35, עולה כי בכל תקופת זמן שנבחן, הנתונים שלו עדיפים על כל יתר השווקים המפותחים המובילים האחרים וגם על מדד השווקים המתעוררים של MSCI. בחלק מהתקופות הפערים לטובת השוק הישראלי דרמטיים.
העובדה שבעשור האחרון הפגין השוק הישראלי ביצועי חסר משמעותיים בהשוואה לעולם, רק מחזקת את האפשרות שהתמונה קדימה תהיה שונה. אמנם בשנתיים האחרונות, בעיקר אחרי רפורמת המדדים שנערכה במניות בישראל, הפגין השוק המקומי ביצועים טובים יותר - אך לא מספיק כדי לסגור את הפערים.
כשבוחנים תקופות ארוכות יותר, בולטים לטובה הביצועים של המניות בישראל, כך שבמבט קדימה ייתכן כי דווקא ביצועי החסר של השנים האחרונות, לצד המשך צמיחת המשק והחשיפה הנמוכה יחסית של הציבור בישראל למניות, מספקים את אחת הסיבות המרכזיות התומכות בהגדלת החשיפה למניות בישראל בעיתוי הנוכחי.
עשור למשבר הדיור שהחל בארה"ב
השנה נציין עשור לקריסת בית ההשקעות ליהמן ברדרז בספטמבר 2008 – מה שהפך ל"תאריך הרשמי" של תחילת המשבר הכלכלי הגדול שהשפיע על ארצות-הברית כולה.
עשר שנים אחרי, נראה כי משקיעי הנדל"ן הישראלים ממשיכים בנהירה לארצות הברית במטרה לגוון את תיק ההשקעות שלהם וליהנות מהשקעה מניבה וסולידית. שם הם מגלים כי שוק הנדל"ן אינו הומוגני, ולכל אזור אופי ונתונים משלו.
רבים שכחו את המשבר בארה”ב, שריסק את מחירי הדירות וגרם לאנשים רבים לאבד את בתיהם לטובת הבנקים, למשקיעים הישראלים שמעוניינים להשקיע בשוק שמעבר לים, כדאי לבחון טוב היכן לשים את כספם
יותר ויותר משקיעים ישראלים עוברים בשנים האחרונות להשקעות נדל”ן בארה”ב. מחירי הדירות הגבוהים בישראל, התשואות הנמוכות, הבירוקרטיה המתישה והרגולציה מצד הממשלה נגד המשקיעים, כל אלה גרמו להם לחפש שוקי נדל”ן נוחים יותר, עם אפשרויות רווח גדולות יותר מעבר לאוקיאנוס האטלנטי.
מסכמים את שנת ההשקעות הטובה ביותר בשוק ההון
שנת 2019 היתה ללא ספק שנת ההשקעות הטובה ביותר בשוק ההון בעשור האחרון, לא רק בזירה הבינלאומית אלא גם בישראל שמושפעת מכך ישירות. אחרי הירידות החדות והתנודות של שלהי 2018, שציירו בשעתו תמונה קצת פחות אופטימית ל־2019, אפשר לומר שהשנה האחרונה תיקנה בצורה את המצב, וטוב שכך.
"החשש ממיתון עולמי היה מוקדם", אומר נועם רוקח, סמנכ"ל בית ההשקעות אנליסט. "השנה האחרונה היתה אחת הטובות מבחינת שוק ההון, אם מביטים ברטרוספקטיבה על העשור האחרון. העולם צומח בריבית נמוכה וזה תמהיל נהדר לאפיקי השקעה. אנשים מוכנים לקנות כיום נכסים פיננסיים במחירים יותר גבוהים מהרגיל בגלל הריבית הנמוכה, והתמהיל הזה של צמיחה נמוכה בצירוף עם ריבית אפסית ייצר עליות חדות מאוד ב־2019, וכל זאת למרות הברקזיט ומלחמת הסחר. הללו מתבררים בסופו של דבר כרעשי רקע לא מזיקים, לפחות מבחינת אפיקי השקעה".
למרות אי היציבות שמאפיינת שווקים רבים בעולם בשנים האחרונות, בכל הנוגע לשוק ההון בעשור האחרון מדובר על תקופה טובה, גם בישראל. כדאי לשים לב לשיעור האבטלה הנמוך בישראל ולצמיחה במשק, הללו מצליחים לאזן את הדברים הפחות טובים שאי אפשר להתעלם מהם בכלכלה הישראלים למשל אי יציבות פוליטית, שגורמת בסופו של דבר בעיקר לאי ודאות בעולם הנדל"ן, בכל הנוגע לשאלה מה יקרה למחירי המשכנתאות ולמחירי הדיור.
התקווה, ממשלת אחדות
קשה לצפות את 2020. אי הוודאות, המתיחות הכלכלית ומלחמת הסחר בין השוק האמריקאי לסיני נותנות את הטון. על אף שאבדי מרגיע: "נדמה שאף אחד מהצדדים לא מעוניין להגיע לפיצוץ, ועל פניו נדמה שדווקא בסוגיה הזו יימצא בסופו של דבר פתרון". בעיה נוספת שעלולה לגרום לחוסר ודאות היא העובדה שמדינות רבות בדרום אמריקה, ארה"ב ואירופה (אנגליה והברקזיט למשל) נכנסות לשנת בחירות. ולכך יש השפעה ניכרת על אי הוודאות בשוק ההון.
גם בישראל כדאי לשים לב לכמה גזרות שעלולות להשפיע על שוק ההון. הראשונה היא המצב הפוליטי הלא ברור: "כרגע מסתמן ששוק ההון לא ממש יושפע מידית מהמצב הפוליטי" אומר אבדי, "אם כי אי אפשר לדעת, וייתכן שממשלה ימנית מאוד או מרכזית עלולה לתת את הטון. מה שקריטי יותר הוא המצב הבטחוני שמשפיע באופן מיידי על שוק ההון בישראל, ירידת הריבית שצפויה לרדת עוד יותר תגרום לביקושים גבוהים יותר של ניירות ערך".
צפי נוסף ל־2020 הוא הנפקות של חברות ממשלתיות, כגון התעשייה האווירית, מדובר בעניין שהשוק הישראלי מצפה כבר כמעט עשור. כמו כן, צפוי המשך מגמת ההתייקרות של המניות בישראל בתחום הנדל"ן המניב, המסחרי והנדל"ן למגורים, כל עוד הריביות נשארות נמוכות.
יש לכם שאלות נוספות?
אנחנו כאן לכל דבר ועניין.
מוזמנים לפנות אלינו במייל לכתובת: info@rechasim.co.il
להתקשר אלינו למספר: 02-5455445
או ללחוץ על התמונה ונחזור אליכם בהקדם עם הצעה אטרקטיבית עבור התיק הביטוחי שלכם -
תגובות