top of page

מבזרים וצוברים: כללי יסוד עבור הקצאת נכסים כאסטרטגיה לבניית תיק השקעות מאוזן בשוק ההון

מהו הגורם בעל ההשפעה הגדולה ביותר על התשואה הפוטנציאלית מתיק ההשקעות שלנו בשוק ההון? האם מדובר בבחירה מוצלחת של הנכסים המרכיבים את התיק או שמא ביחס שבין סוגי הנכסים (מניות, אג"ח, מזומן)? כחלק מסדרת הכתבות בנושא בניית תיק השקעות עצמאי, נעסוק בכתבה בנושא הקצאת נכסים בתיק ההשקעות (Asset allocation) ובכללים להתאמתם לפרופיל ולצורכי ההשקעה שלנו.

מאת: מערכת רכסים | 11.05.2022

תמונה: Unsplash



בעבר, רבים נטו לחשוב כי דווקא הבחירה של המניות, תעודות הסל או הקרנות שמרכיבות את התיק הן הדבר החשוב ביותר בכל הנוגע לתשואה שתקבלו ולסיכון שתיקחו בתיק ההשקעות - אך האמת די רחוקה משם. האמת היא שאף אחד לא יכול לחזות את העתיד ואין מומחה אחד שיכול לנבא תשואה של מניה כזו או אחרת, על פני אחרים.


כבעלי תיק השקעות, כל שברצוננו הוא לראות כיצד התיק הולך ומשתבח עם הזמן ומשיג תשואות ורווחים יפים. מהצד השני, אנחנו מאוד חוששים ממצבים הפוכים בהם הסיכון עולה על התשואה והתיק רושם הפסדים. מכאן, המשוואה מאוד פשוטה- אנחנו רוצים לקחת את הסיכון הנמוך מבלי לוותר על התשואה.


כיצד נוכל להגיע למצב הזה? אחת הדרכים השכיחות לכך היא באמצעות עירוב של מספר השקעות שונות באותו התיק, אשר חשופות לרמות סיכון שונות ופוטנציאל תשואה מגוון- וזאת, ע"י עקרון הפיזור או בשמו השני - התפלגות נכסים.


התפלגות נכסים (asset allocation) , הן צמד מילות מפתח בכל הקשור לפיזור סיכונים בתיק ההשקעות. מאחורי מילים אלו ניצבות כמה החלטות שמטרתן להביא את תיק ההשקעות שבידכם למינימום רמת סיכון לצד מקסימום פוטנציאל השקעה- תשואה. אפיקי השקעה שונים חשופים לסיכונים שונים, ולכן חשוב לוודא שכספכם לא מרוכז באפיק השקעה יחיד. החלטה זו, מאפשרת לכם כמשקיעים, להקטין את רמת הסיכון הכוללת בתיק ולהגדיל את פוטנציאל התשואה.



אומנות הפיזור והביזור

כאשר שואלים את המשקיעים המובלים בשוק ההון בדבר החלוקה הנכונה בתיק- סביר כי נקבל תשובות שונות כאשר כל אחת מהן עשויה להיות נכונה. חלק מן המשקיעים מעדיפים לחלק את הנכסים באופן שווה- 50-50 ויש כאלו אשר מעדיפים להסב אחוזים גבוהים מתיק ההשקעות דווקא להשקעות אקטיביות בחלוקה של 75-25.


קחו לדוגמה את ג'ון בוגל, אחד מהמשקיעים האגדיים של שוק ההון מציע כלל אצבע אחר – קחו את הגיל שלכם – וזה צריך להיות אחוז האג"ח בתיק שלכם. למה? כי ככל שהגיל שלכם עולה, כך תרצו קרוב לוודאי לפגוש את הכסף שלכם במועד קרוב יותר ולכן אחוז האג"ח בתיק ההשקעות שלכם צריך לעלות ככל שהגיל שלכם עולה. במילים אחרות – קחו פחות ופחות סיכונים ככל שמועד המשיכה של הכסף שלכם מתקרב.


אפשרויות הפיזור כל כך נרחבות, עד כי אפשר באופן מעשי לגמרי לקנות את כל המניות בעולם ושתיק ההשקעות שלכם ינוע בתנודתיות מסונכרנת היטב עם שוק ההון כולו. כך עשתה קרן ETF של חברת ונגארד, שאותו ג'ון בוגל עומד בראשה, שנסחרת כמו מניה שמחקה את השוק כולו. שזה ממש כמו לקנות את כל המניות בעולם.



אופק מול תנודתיות - איך נכון לפזר את הנכסים בתיק ההשקעות?

הפרמטר הראשון הוא התאמת רמת הסיכון לאופק להשקעה - במילים אחרות, מהי המטרה שלשמה הכסף שאתם משקיעים נועד. האם זה כסף לשעת חירום? האם הוא אמור לשמש לחיסכון ארוך טווח? או בכלל כסף שישמש אתכם לפרישה מוקדמת? כל תשובה שתבחרו עשויה להשפיע על ההחלטה שתקבלו ועל אופן הפיזור של הכספים בתיק ההשקעות שלכם.


בשביל להחליט בצורה טובה כיצד לפזר את הכסף ביחס לאופק ההשקעה- נבחן את המצב בו אנחנו נמצאים כיום. במידה ורוב כספכם מושקע באפיקים בעלי סיכון נמוך כמו- חיסכון בבנק או פק"מ, ייתכן וייקח זמן רב עד שתצליחו להגיע אל היעד שהצבתם ולכן יש לבצע החלטות נועזות שיהיו כרוכות בלקיחת סיכונים. אם הכסף שהשקעתם קרוב לעמוד ביעד , אז- אין כל סיבה להוסיף סיכונים מיותרים וניתן להסתפק במסלולים עם סיכון קטן ותשואה נמוכה.


הפרמטר השני הוא תנודתיות - שוק ההון מורכב ממספר אפיקי חיסכון כשלכל אחד מהם מאפיינים שונים. חלק מהמסלולים הם סולידיים ומניבים תשואה נמוכה ביחס לסיכון וחלק נחשבים למאוד מסוכנים ותנודתיים- כמו מניות ואגרות חוב. כאשר אנחנו עומדים בפני ההחלטה על אופן פיזור ההשקעות בתיק, עלינו לחשוב מהי הדרך הנכונה ביותר לבנות תיק יציב. על מנת להשיג תיק השקעות יציב עלינו להקצות בצורה חכמה כסף למסלולים השונים- חלק מהסכום לאפיקים סולידיים שישמרו עליו גם בתקופות סוערות וחלק מן הסכום למסלולים מסוכנים במטרה שיניבו תשואה בתקופות האלו.


התנודתיות נמדדת ביחס לסיכון שאנחנו יכולים לקחת. במידה ויש לנו "תוכניות גיבוי" ומרווח נשימה, נוכל לספוג בצורה קלה יותר תשואה נמוכה ביחס לציפיות הראשוניות. כלומר, ככל שיש לנו יותר זמן להתמודד עם השינויים והתהפוכות בשוק ( גיל, אופק תעסוקתי, ביטחון כלכלי ועוד)- כך יגדל גם גובה הסיכון שנוכל לקחת.


לצד אלו, קיים פרמטר נוסף שהוא אינדיבידואלי וקשור לרוב באישיות שלנו, במקום שבו גדלנו, בסביבה שעוטפת אותנו ובשאיפות שלנו. הפרמטר הזה מתקשר למידת הסיכון שאנחנו מוכנים לקחת בבניה ובפיזור ההשקעות בתיק שלנו. בסוף, לא מדובר רק במספרים ובמשוואת פשוטות, ישנם דברים שמעבר לחישובים ומתמטיקה. זה נכון לומר שאם נרצה להשיג יעדים גדולים בזמן קצר נצטרך לבחור במסלולים מסוכנים יותר- אך בכל אחד מאיתנו קיימת אינטואיציה שאומרת לנו ברוב המקרים מה הצעד הנכון בשבילנו. בשוק ההון, לא תמיד יהיה ניתן לצפות את הדרך שבה נפעל בשעת משבר ולעיתים- המציאות חזקה יותר מהכול.



בשורה התחתונה: הסוד בבניית תיק השקעה נבון הוא פיזור השקעות וסיכונים בין נכסים בסיכון נמוך לסיכון גבוה. נוסיף ונאמר שלהחלטה זו השפעה משמעותית על תיק ההשקעות ועל הביצועים שלו. ע"י פיזור נכון של השקעות, הכוללות השקעה בסקטורים שונים, פיזור השקעות בין מכשירים וחלוקה שונה בין מדדים, יבטיחו שתנודות באפיק מסוים יתאזנו על ידי אפיקי ההשקעה האחרים בתיק ההשקעות שלכם. בכל הנוגע לחלוקה והתפלגות הנכסים בתיק (בין השקעות פסיביות לאקטיביות) תצטרכו להיות אמיתיים עם עצמכם ולקבל החלטה אישית שנכונה רק לכם, כזו שמבוססת על תהליך מחשבה עמוק ורציני.

 

יש לכם שאלות נוספות?

אנחנו כאן לכל דבר ועניין.


מוזמנים לפנות אלינו במייל לכתובת: info@rechasim.co.il

להתקשר אלינו למספר: 02-5455445

או ללחוץ על התמונה ונחזור אליכם בהקדם עם הצעה אטרקטיבית עבור תיק הביטוח והפנסיה שלכם -

Comments


כתבות

  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Google+
bottom of page